İnklinometre Cihazi Kullanimi anlatılmaktadır bu blogda.
Inklinometre farklı noktalar ve kazık çukurları boyunca yatay desplasmanı ölçmek için kullanılan geoteknik ölçüm cihazlarından biridir. Insaat projeleri sırasında inklinometre ölçümleri en önemli geoteknik dataları saglayan kaynaklardır. Inklinometre genellikle iksa ve derin temel işlerinde, zemin ve duvarlarının yatay hareketlerini ölçmede oldukça ise yarar.
İnklinometre, bir sondaj deliğine yerleştirilerek dik yönde oluşan hareketlerin ölçülmesini sağlamaktadır. İnklinometre aracılığı ile düşey doğrultuda deliğin iki tarafında anomalik sapmalar ölçülebilmekte, hareketin yeri, büyüklüğü ve yönü saptanabilmektedir. Uygulama açısından sondaj kuyularına yerleştirilen ekstansometrelerle karşılaştırıldığında daha kullanışlı ve basit olduğu görülür. İnklinometre Cihazı Kullanımı oldukça basittir.
Tek bir inklinometre cihazı ile çok sayıda sondaj deliğinden ölçüm alınabilmesinin yanı sıra diğer yöntemlere nazaran ölçüm hassaslığının diğer yöntemlere göre daha yoğun olması bu yöntemin diğer bir özelliğidir. Bu açıdan kaya kütleleri ve zeminde oluşabilecek yavaş hareketlerin ölçümü alınabilmektedir. İnklinometre aleti algılayıcı (prob),, kayıt cihazı ve banlar arasındaki bağlantıyı sağlayan kablodan oluşur.. Gövdesi, paslanmaz çelikten, yapılmış olan algılayıcıların 2 değişik, tipi bulunmaktadır. Yanal yöndeki hareketlerin izlenmesinde kullanılan düşey inklinometre algılayıcıları tekerleklerin bulunduğu düzlemde diğeri ise bu eksene 90* dik durumda bulunan iki adet eksene sahiptir. Bu sayede boruda hem kuzey – güney hem de doğu – batı yönlerindeki sapmalar hesaplanabilir. Yatay inklinometre algılayıcıları ise düşey yönde meydana gelecek şişme ve- oturma miktarlarının saptanmasında, kullanılmakta olup çap ve boyları yine değişebilmektedir. Kayıt cihazı, algılayıcı kullanılarak kuyunun değişik derinliklerinden alınan verilerin saklanması amacıyla kullanılır. İnklinometre sisteminde, algılayıcı ile kayıt cihazı birbirlerine, çelik bir kılıf ile çevrilmiş, esnek ve suya karşı oldukça dayanıklı, metrik ve bölümlenmiş kablo ile bağlanmaktadır.
İnklinometre Aletinin Kullanımı Yanal veya düşey yöndeki defarmasyonlann ölçülebilmesi için ilk olarak, hareketin beklendiği yerlere sondaj kuyularının açılması gerekir. Açılan kuyuların deformasyona uğramasını ve inklinometre borularının kendi eksenleri etrafında hareket etmesini engellemek için, bentonit çamur ile doldurulması gerekir. Açılmış sondaj kuyularına, inklinometre borularının yerleştirilmesi sırasında, boruların iç yüzeylerinde bulunan ve birbirleriyle 90* açı yapan oluk çiftlerinden birisi A+, A- oluk çifti, diğeri ise B+, B- oluk çifti olarak kabul edilir. Algılayıcının daha kolay hareket etmesini ve yanal veya düşey yöndeki deformasyonlann daha yüksek, bir hassasiyet ve doğrulukta ölçülmesini, sağlayan oluklardan A+, A-oluk çifti, A+ oluğu muhtemel hareketin referans yönü olacak şekilde, beklenilen hareket yönü ile aynı doğrultuya getirilir. Bu kurala uygun olarak yerleştirilen 3 m boyundaki, inklinometre boruları birbirlerine özel bağlantılarla eklenerek, kuyu içine kuyunun derinliği kadar boru indirilir.İnklinometre borularının yerleştirilmesi tamamlandığında kuyu inklinometre ölçümlerine hazır hale gelmiştir. Birinci grup ölçümlerin alınabilmesi için algılayıcının en üst tekerleği AOA referans yönüne (A+ oluğuna) getirilmeli ve kayıt cihazı ile bağlantısı sağlanarak kuyu tabanına kadar yavaş ve dikkatli bir şekilde indirilmelidir. Ölçümlerin hatasız alınabilmesi için algılayıcının kuyu. Tabanına temas etmesi gerekir. Kuyu tabanına indirilen algılayıcı, daha önceden karar verilen ve kayıt, cihazına, kaydedilen okuma aralığı kadar kablo ile yukarı çekilir ve kıskaç yardımıyla sabitlenir. Okuma aralıkları, ölçümlerin daha hassas yapılabilmesi için genellikle algılayıcının uzunluğu kadar alınır (500 mm.).
Comments